Novosti

ZAVRŠENI RADOVI NA MODERNIZACIJI I REKONSTRUKCIJI 15 TRAFOSTANICA
apr 06, 2023

ZAVRŠENI RADOVI NA MODERNIZACIJI I REKONSTRUKCIJI 15 TRAFOSTANICA

 

Predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Njemačke razvojne banke (KfW), Konzorcijuma „Simens-Elnos” i Konsultanta projekta - Tractabel-SEEC, obišli su trafostanicu u Budvi.

Trafostanica 110/35 kV “Markovići” - Budva, jedna je od 15 lokacija – trafostanica širom Crne Gore na kojima su završeni radovi na rekonstrukciji i modernizaciji koji su uključivali zamjenu različite visokonaponske opreme u trafostanicama, rekonstrukciju i zamjenu opreme sistema za zaštitu i upravljanje, te integraciju u SCADA sistem nekoliko visokonaponskih trafostanica.

Ivan Asanović, izvršni direktor CGES-a je tom prilikom izjavio: ‘Nalazimo se danas u trafostanici “Markovići”, jednom od naših 15 objekata koji su realizacijom ovog velikog i kompleksnog projekta, rekonstruisani i modernizovani. O značaju ove investicije istakao bih, prije svega, da je ona dio šireg  projekta pod nazivom “Transbalkanski elektroenergetski koridor (I) – Dionica u Crnoj Gori”, koji se realizuje  uz podršku Evropske unije koja je obezbijedila  25 miliona eura nepovratnih sredstava, koja se  isplaćuju od strane Njemačke razvojne banke (KfW), za radove i opremu.

Uspješnom realizacijom radova u 15 trafostanica širom Crne Gore, koji su bili veoma zahtjevni, kako sa stručnog i tehničkog, tako i sa organizacionog aspekta, osigurali smo, prije svega, podizanje kapaciteta prenosnog sistema, a samim tim i sigurnost i kvalitet napajanja za sve naše građane i privredu. Podijelio bih sa vama jedan podatak koji govori o značaju ove investicije. Naime, tokom 2022. godine nijesmo imali ni jedan prekid u napajanju potrošača električnom energijom na Crnogorskom primorju, što nas čini i te kako zadovoljnim i ponosnim. Završetak radova, stvorio je uslove za dalji razvoj energetskog sektora Crne Gore, kao i uključivanje države u regionalno tržište električne energije i efikasnije procese za priključenje obnovljivih izvora energije.

Obezbjeđivanje adekvatne infrastrukture, kako na sjeveru, tako i u primorskom dijelu, bilo je, takođe, jedno od strateških prioriteta Crne Gore, s obzirom na njen doprinos uspješnom razvoju turizma i ekonomije i pozitivan uticaj na životni standard građana.

Vjerujem da investicije koje smo završili, kao i one koje su u toku, imaju snažan uticaj na privrednu aktivnost u našoj zemlji i da značajno doprinose povećanju zaposlenosti i rastu BDP-a, kao i da pozicioniraju kompaniju, a i državu Crnu Goru, na mjesto jednog od centralnih aktera elektroenergetskih dešavanja u Jugoistočnoj Evropi.

Nastavljamo sa ulaganjima u prenosnu mrežu, što jasno potvrđuje i podatak da ćemo u narednih pet godina investirati 195 miliona EUR, ostajući doslijedni svom strateškom opredijeljenju da poslovanje širimo na odgovoran, profitabilan i održiv način.

Na kraju bih istakao, i ujedno se zahvalio partnerima u projektu(stručnim konsultantima, projektantima i izvođačima), koji su dali značajan doprinos da se ovaj posao izvede uspješno i bez većih problema, kao i sjajnom timu naših inženjera koji je rukovodio projektom i svojim znanjem, kompetencijom, stručnošću ga doveo do kraja, zaključio  je Asanović.

 Video materijal sa događaja možete pogledati ovdje.

 

 

CGES - Animacija

YouTube thumbnail