Novosti

U BUDVI POČELO OSMO SAVJETOVANJE CG KO CIGRE
maj 10, 2023

U BUDVI POČELO OSMO SAVJETOVANJE CG KO CIGRE

Crnogorski komitet Međunarodnog vijeća za velike električne mreže (CG KO CIGRE), organizator je 8. Savjetovanja u Budvi (Hotel “Aval”a), čiji je cilj afirmacija i podsticanje stvaranja novog koncepta u energetici.

 

Savjetovanje je otvorio predsjednik CG KO CIGRE, Predrag Mijajilović, koji je, između ostalog, rekao da  energetika ne dozvoljava nepromišljenosti, lutanje i tumaranje, te da očekuje da će savjetovanje dati odgovore na sva aktuelna pitanja.

 

„Trenutno nemamo Strategiju energetike. Energetika je ispolitizovana do mjere svakodnevnog korišćenja u dnevno-političke svrhe, što mi inženjeri ne bismo smjeli da dozvolimo“.

Na otvaranju prisutnima su se obratili predstavnici energetskih subjekata u Crnoj Gori:Aleksandar Mijušković, predsjednik Odbora direktora CGES-a, Milutin Đukanović, predsjednik Odbora Elektroprivrede Crne Gore, kao I počasni predsjednik CG KO CIGRE, prof,dr Milutin Ostojić I predsjednik CIGRE Srbije, Nebojša Petrović.

Predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Aleksandar Mijušković, naglasio je da Međunarodno vijeće za velike električne mreže, gdje značajno mjesto pripada Crnogorskom elektroprenosnom sistemu(CGES),  je upravo  prilika gdje se čuje živa riječ, jer je  uloga koju ima Crnogorski komitet CIGRE veoma značajna i zbog činjenioce da okuplja stručnjake iz energetskih sektora koji će, uz već uspostavljenu dobru komunikaciju sa ekspertima iz okruženja i šire, pomoći uspješnoj realizaciji zacrtanih aktivnosti i projekata u energetici.

“Volim da konstatujem da smo već dio evropske porodice, jer kroz brojne investicije smo prevazišli nacionalne međe i to ne samo kada je u pitanju region, već i šire.Tu, prije svega, mislim na podmorsku interkonekciju sa Italijom, gdje već treću godinu imamo ekstra profit ne samo po tom tranzitu, već i uz pomoć izdavanja prekograničnih alokacija, pa tako danas, s ponosom ističem da imamo istorijsku dobit od 20,03 miliona eura. Ono što je nesporno da je CGES uprkos teškim vremenima, znao put do uspjeha.Naime, mi smo, zahvaljujući sposobnosti, stručnosti naših zaposlenih i primjenjujući najviše standarde poslovanja, uspješno prevazišli izazove, i u takvim okolnostima sačuvali ključne resurse kompanije i nastavili trend konstantnog rasta i postizanja impresivnih rezultata,rekao je predsjednik Odbora direktora.

Vjerujemo da investicije koje su završene, kao i one koje su u toku, imaju snažan uticaj na privrednu aktivnost u našoj zemlji i da značajno doprinose povećanju zaposlenosti i rastu BDP-a, kao i da pozicioniraju kompaniju, a i državu Crnu Goru, na mjesto jednog od centralnih aktera elektroenergetskih dešavanja u Jugoistočnoj Evropi, konstatovao je Mijušković i dodao da su naše značajne investicije promijenile su energetsku sliku ovog dijela Evrope i Balkanskohg poluostrva. “Projekat koji smo prezentovali ne predstavlja samo energetsko čvorište, već most između Evropske unije i Balkana.A Crna Gora, kao zemlja turizma, mogla bi i kroz zelenu tranziciju biti i te kako konkurentna.Naš prioritet je da pomognemo regionu kojem pripadamo i da se okrenemo ka energetski efikasnim resursima, identifikujemo i riješimo slabe tačke i eliminišemo goruće probleme. Crnoj Gori pruža se ogromna prilika da na putu zelene transformacije dobro iskoristi finansije koje su joj na raspolaganju.A mi u CGES-u želimo da budemo primjer kako se šanse na najbolji mogući način znaju iskoristiti i kako efikasno usvajamo novine. To smo pokazali i kroz projekte koje smo priveli kraju, ali i kroz investicioni ciklus kakav smo zacrtali, koji bi predstavljao veliki izazov i za kompanije i sisteme mnogo veće od našeg, tako da smo sve naše kapacitete fokusirali na realizaciju značajnih projekata sa regionalnom dimenzijom i to bez dodatnog opterećenja tarife za potrošače u Crnoj Gori, rekao je Mijušković.

Novi izvori električne energije koji su već na spisku zacrtanih investicija bez CGES-a, odnosno prenosne infrastrukture ne bi bila zaokružena cjelina. A, mi smo već spremni i predstavljamo dobar temelj za buduće investicije u energetskom sektoru jer smo i globalnu krizu uspješno prevazišli i pored teških i kompleksnih barijera. Pozitivno poslovanje, realizacija brojnih investicija koje su imale za cilj kvalitetnije i sigurnije napajanje potrošača električnom energijom, dokazi su da imamo ljudski kapital koji je ključni za sprovođenje zacrtanih investicionih planova.A, bez projekata i jasnih vizija i planova, ne bi smo mogli dalje. A dalje je, svakako, veoma ambiciozan petogodišnji investicioni plan, vrijedan - 195 miliona eura.

Predsjednik Mijušković je naglasio da je nikad izazovnija godina iza nas koju je obilježila globalna energetska kriza, koja ima snažne efekte  na energetski sektor Crne Gore.      Da li nas je energetska kriza ipak naučila kako da mijenjamo odnos prema energiji, nazire li joj se kraj, koliko su nam neophodni novi infrastrukturni objekti i tehnlogije, da li će usporiti zelenu tranziciju, šta preduzima crnogorski energetski sektor, to su sve pitanja  na koja smo već u značajnoj mjeri dali odgovore. Ipak, vidim da će već gore pomenute potencijalne teme panela, okruglih stolova, neformalnih razgovora,biti ključne tokom trajanja savjetovanja,  i tome se unaprijed radujem     .

-Cijeneći trenutak svečanosti,iskoristiću ovu priliku da poželim srećan rad svim kolegama koji aktivno učestvuju u ovom najznačajnijem strukovnom skupu u Crnoj Gori i da što bolje “utvrde” zaključke sa predstojećih sesija koji će se čuti ne samo unutar energetskih sektora nego i do mnogo dalje – najrelevantnijih adresa.

Izvršnom dikrektoru Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Ivanu Asanoviću uručena je plaketa za sveukupni doprinos orgaziciji CG KO CIGRE.

Za ovogodišnje savjetovanje prihvaćemn je 71 naučni rad iz Crne Gore i regiona koji će tokom tri dana ytrajanja Savjetovanja biti predstavljeno u okviru 15 studijskih komiteta, a osam rada komiteta na Savjetovanju je organizovana I tehnička izložba energetske opreme I instrumenata, usluga i softvera, među kojima je stand naše kompanije imao zapaženu posjetu.

Veliki pokrovitelji 8. Savjetovanja su Crnogorski elektroprenosni sistem, Eletroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektrodistributivni sistem i EFT group, a učestvuje 200 stručnjaka iz Crne Gore i regiona.

 

CGES - Animacija

YouTube thumbnail