Novosti

CGES  kupovinom autobusa  dugoročno riješio  višegodišnji problem đačkog prevoza za učenike seoskih područja na Žabljaku
dec 21, 2018

CGES kupovinom autobusa dugoročno riješio višegodišnji problem đačkog prevoza za učenike seoskih područja na Žabljaku

 

Školski autobus, za čiju je nabavku Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) donirao 20 hiljada eura, omogućiće učenicima poddurmitorskih sela ugodan, bezbjedan i redovan prevoz do osnovne škole i nazad, čime će, na Žabljaku, dugoročno biti riješen višegodišnji problem đačkog prevoza.

To je saopšteno danas na svečanosti ispred Osnovne škole „Dušan Obradović“ na Žabljaku, gdje je izvršni direktor CGES-a Dragan Kujović uručio ključeve školskog autobusa direktoru škole Zoranu Vojinoviću.

Izvršni direktor CGES-a, Dragan Kujović, istakao je da je đački autobus nabavljen za potrebe prevoza đaka iz poddurmitorskih sela do škole i nazad.

„Moje zadovoljstvo je utoliko veće, što u CGES-u nijednog sekunda nije bilo dileme da li podržati ovu ideju. Sve je dogovoreno u vrlo kratkom roku. Opredijelili smo sredstva za vaš autobus, koji će vam obezbijediti siguran i topao prevoz do škole i nazad“, poručio je Kujović.

Za CGES, kao društveno odgovornu kompaniju je, kako je kazao, karakteristično da, u skladu sa mogućnostima, uvijek podržava ono što je dobrobit za širu društvenu zajednicu.

„Osim ovih osmjeha, koji su najveća zahvalnosti, koju danas vidim na vašim licima, ovo doživlJavascript kao ulaganje i investiranje u našu budućnost. Vi ste naša budućnost. Među vama ima mnogo budućih doktora nauka, profesora, konobara, kuvara, učitelja i drago mi je kada vidim osmjehe“, rekao je Kujović.

Vojinović je kazao da je samo ono što je dobro i vrijedno u toj školi prihvaćeno kao tradicija.

„U posljednjih nekoliko godina postignuto je mnogo uz punu pažnju i podršku donatora, ljudi velikog srca“, rekao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, donacija je veoma važna jer se nijedno savremeno društvo ne može zamisliti bez dobrih škola i nastavnika.

„Vizija vaspitno-obrazovnog procesa u ovoj ustanovi nije ograničena samo na ono što đaci uče u školi, nego je projektovana da obuhvati školu koja je otvorena, interaktivna, umrežena, savremeno opremljena, okrenuta savremenim trendovima i mjesto gdje učenici rado dolaze i sa kojim su zadovoljni i nastavnici i roditelji“, rekao je Vojinović.

Vrijedna donacija će, kako je istakao, omogućiti da se ispuni vizija i da učenicima bude olakšan dolazak u školu i bolje odvijanje vannastavnih aktivnosti.

„Unapređivanje saradnje škole sa socijalnim partnerima, motivisanje novih partnera za podršku je zacrtano u razvojnom planu, kao jedna od ključnih aktivnosti u predstojećem četvorogodišnjem periodu. Škola je do sada realizovala nekoliko ključnih donacija i projekata, ali čini mi se da nijedna nije ostavila tako veliki utisak na učenike kao ova“, poručio je Vojinović.

On je rekao da je, pored škole i CGES-a u realizaciji projekta učestvovalo Ministarstvo prosvjete i opština Žabljak.

Gradonačelnik Žabljaka, Veselin Vukićević,  kazao je da su djeca nada za bolje sjutra, a da je njihovo obrazovanje ključni faktor daljeg napretka društva.

„Stoga je od najvećeg značaja obezbijediti adekvatne uslove za njihovo školovanje. Moramo imati poseban osjećaj za naše najmlađe stanovnike i posvetiti im punu pažnju. U svim segmentima, nastojimo poboljšati kvalitet života na Žabljaku, sa akcentom na olakšanje uslova ljudima koji su se opredijelili za život na selu i njihovoj djeci“, poručio je Vukićević.

 Lokalna uprava, iz godine u godinu, kako je rekao, izdvaja sve više sredstava za obrazovanje, kroz kupovinu udžbenika, nagrađivanje najboljih učenika, stipendiranje studenata, podršku vannastavnim aktivnostima škola i vrtića.

 „I u danima koji su pred nama, sa sigurnošću, mogu reći da nećemo zapostaviti potrebe naših obrazovnih ustanova i djece, već da ćemo i intenzivnije raditi na finansijskoj i drugim vidovima podrške“, rekao je Vukićević.

 Učenica škole „Dušan Obradović“, Tamara Dakić, zahvalila se donatorima, koji su nabavkom školskog autobusa, kako je pojasnila, omogućili ugodan, bezbjedan i redovan prevoz učenika iz udaljenih seoskih područja.

 „Zahvalni smo vam što ste dugoročno riješili višegodišnji problem đačkog prevoza i omogućili djeci nesmetano pohađanje nastave. Ovim poklonom ste oplemenili naše djetinjstvo i školovanje, jer kao što znate, đački autobus je mjesto u kojem se rađaju prve školske ljubavi, otkrivaju đačke tajne, urade zaboravljeni domaći zadaci, ponove naučene lekcije, ispričaju školske anegdote, a nerijetko i začuju pjesme o gorostasnom Durmitoru i njegovim ljepotama“, poručila je Dakić.