Novosti

CGES STAVLJA POD NAPON DALEKOVOD LASTVA-ČEVO
apr 02, 2019

CGES STAVLJA POD NAPON DALEKOVOD LASTVA-ČEVO

 

 

 

U okviru projekta podmorske interkonekcije Crne Gore sa Italijom, koji našu zemlju pozicionira kao značajno energetsko čvorište na Balkanu, Crnogorski elektroprenosni sistem nastavlja funkcionalna visokonaponska ispitivanja. S tim u vezi, nakon uspješnih pogonskih testiranja, CGES će 2.04.2019. godine staviti pod napon 2x400 kV dalekovod „Lastva-Čevo“, koji je priključen na postojeći 400kV dalekovod „Podgorica – Trebinje“, čime je u potpunosti stvorio uslove za nastavak testiranja koja italijanski partner treba da vrši u konvertorskom postrojenju, kako bi podmorski kabal bio spreman za komercijalnu upotrebu, koja je predviđena za drugu polovinu ove godine.

Podsjećamo, radi se o projektu od interesa za Evropsku uniju i Energetsku zajednicu, što dovoljno govori o važnosti investicije koja prevazilazi crnogorske granice. Ovim povezivanjem, elektroenergetski sistem Crne Gore biće stabilniji, a napajanje potrošača električnom energijom sigurnije i kvalitetnije. Povećanjem prenosnih kapaciteta i obezbjeđenjem sigurnog i kvalitetnog napajanja električnom energijom, stvaraju se preduslovi za brži ekonomski razvoj.

Ističemo, da se realizacijom projekta uspostvalja  direktna veza Crne Gore sa tržištem električne energije u EU, što je dobar preduslov za realizaciju energetskih potencijala regiona, odnosno stvaranje preduslova za ulaganja u proizvodne i prenosne  kapacitete u Crnoj Gori i okruženju.