Novosti

CRNA GORA IMA DOVOLJNO POTENCIJALA DA SE U ENERGETSKOM SEKTORU KRENE DINAMIČNIJE
maj 15, 2019

CRNA GORA IMA DOVOLJNO POTENCIJALA DA SE U ENERGETSKOM SEKTORU KRENE DINAMIČNIJE

 

Crna Gora ima dovoljno stručnog i naučnog potencijala, koji može pomoći da se u energetskom sektoru krene dinamičnije, posebno u oblasti hidropotencijala, a trebalo bi i razmisliti o ideji osnivanja Savjeta za energetiku.

To je saopšteno na otvaranju 6. Savjetovanja Crnogorskog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne mreže (CG KO CIGRE).

Predsjednik CG KO CIGRE, Milutin Ostojić, kazao je da će u skladu sa ciljevima CIGRE, tokom 6. Savjetovanja stručnoj javnosti biti predstavljena najnovija stručna i naučna znanja i iskustva iz oblasti proizvodnje, prenosa, distribucije i potrošnje električne energije i zaštite zivotne sredine.

"Učesnici 6. Savjetovanja biće u prilici da, u diskusijama koje će se voditi na sjednicama studijskih komiteta, daju svoj puni doprinos rješavanju aktuelnih problema u elektroenergetskom sektoru uopšte, sa posebnim osvrtom na Crnu Goru i na budući razvoj ovog sektora", rekao je Ostojić.

On je ocijenio da je u protekle dvije godine bilo zapaženih aktivnosti u elektroenergetskom sektoru u Crnoj Gori.

"Tu prije svega mislim na uspješno polaganje jednog pola podmorskog kabla između Italije i Crne Gore čije se puštanje u pogon očekuje ovih dana, izgradnja konvertorskog postrojenja i TS 400/110/35 kV u Lastvi, koji su priključeni na dalekovode 2x400 kV „Lastva-Čevo“, to jest TS „Lastva“ je priključena na 400 kV dalekovod  „Podgorica – Trebinje“,  po sistemu ulaz-izlaz", naveo je Ostojić.

Prema njegovim riječima, u oblasti obnovljivih izvora energije "krenulo se sa mrtve tačke".

"U 2017. godini pušteno je u rad 26 vjetrogeneratora na Krnovu, ukupne instalisane snage 72MW i planirane godišnje proizvodnje 200 GWh. Prva iskustva o radu VE Krnovo su izuzetno povoljna. Pored toga, počela je probna proizvodnja VE Možura", kazao je Ostojić.

On je ocijenio da sa tim projektima, kao i sa nekim koji su planirani, Crna Gora postaje značajno energetsko čvorište.

Ostojić smatra da Crna Gora ima dovoljno stručnog i naučnog potencijala koji može pomoći da se, kako je naveo, u energetskom sektoru krene dinamičnije, "posebno u oblasti korišćenja hidropotencijala".

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, podsjetio je da je Crna Gora članica CIGRE 11 godina, navodeći da će ta asocijacija u narednih par godina, proslaviti vijek trajanja.

"Podsjetiću da je u 15. vijeku, na ovom malom prostoru postojala državna štamparija. Nažost, nismo imali priliku da pratimo tehničke i tehnološke inovacije, a zamislite samo kako bi izgledao Komitet CG CIGRE 1921.godine. Na našu veliku sreću, danas postoje ljudi koji nas danas tamo dostojno reprezentuju", naveo je Radulović.

 

Upravni odbor Crnogorskog komiteta CIGRE jednoglasno je odlučio da se Priznanje za životno djelo dodijeli istaknutom stručnjaku, profesoru ETF-a u penziji, bivšem prodekanu Univerziteta Crne Gore i nekadašnjem ministru prosvjete, Sretenu Škuletić.

Predstavnik regionalne konferencije CIGRE za jugoistočnu Evropu - SEERC i predsjednik CIGRE Srbije, Nebojša Petrović, rekao je da je CIGRE, za razliku od drugih organizacija, strukovno udruženje gdje se sreću istraživačke institucije, univerzitetske institucije,elektro industrija i elekroprivreda.

"Kroz taj rad se dolazi do brošura, preporuka, tehničkih rješenja i analiza", naveo je Petrović.

Na svečanom otvaranju uručene su plakete pokroviteljima 6. Savjetovanja CG Komiteta CIGRE: Crnogorskom elektroprenosnom sostemu (CGES), Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) i Elektroprovredi Crne Gore.

U ime CGES-a, plaketu je primio Dragan Kujović,  izvršni direktor.

Tokom Savjetovanja predviđena su tri okrugla stola, čije su teme „Evropski standard EN 50341-1:2012 za projektiranje i gradnju nadzemnih vodova iznad 1 kV”, “Uticaj vjetra i PV na sigurnost sistema u budućnosti”, a poseban okrugli sto će, kako je naveo, biti posvećen Planovima razvoja energetskog sektora u Crnoj Gori.

Na studijskim komitetima, biće saopšteno 100 prihvaćenih referata, a stručni rad 6. savjetovanja biće propraćen poslovnim prezentacijama i tehničkom izložbom domaćih i inostranih kompanija na kojima će biti prezentovana njihova najnovija dostignuća u oblastima povezanim sa elektroenergetskim sektorom.