Novosti

PODMORSKI ELEKTROENERGETSKI KABL CRNOJ GORI DONOSI POTPUNU ENERGETSKU SIGURNOST
jul 04, 2019

PODMORSKI ELEKTROENERGETSKI KABL CRNOJ GORI DONOSI POTPUNU ENERGETSKU SIGURNOST

 

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je rukovodstvo italijanske kompanije „Terna“, na čelu sa glavnim izvršnim direktorom Luiđijem Ferarisom (Luigi Ferraris),  povodom uspješnog okončanja rada na projektu podmorskog energetskog kabla kojim su povezane Crna Gora i Italija.

 

Sastanku su prisustvovali ministarka ekonomije Dragica Sekulić, predsjednica Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Vesna Bracanović i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, Luka Celioli (Luca Zelioli).

Premijer Marković i direktor Feraris konstatovali su da podmorski elektroenergetski kabl, kao rezultat partnerske saradnje vlada Crne Gore i Italije, donosi našoj zemlji potpunu energetsku sigurnost, čini je regionalnim energetskim čvorištem i predstavlja novi oblik infrastrukturnog povezivanja Balkana i Evropske unije.

„Ovaj istorijski projekat najbolji je primjer kako se vizijom i saradnjom dolazi do nove vrijednosti od koje će korist uživati obje države i naši građani i to ne samo naša generacija već i buduće generacije“,  rekao je premijer Marković uporedivši po značaju ovaj projekat sa gradnjom našeg prvog autoputa.

Na sastanku je konstatovano, da podmorski elektroenergetski kabl, kao rezultat partnerske saradnje vlada Crne Gore i Italije, donosi našoj zemlji potpunu energetsku sigurnost, čini je regionalnim energetskim čvorištem i predstavlja novi oblik infrastrukturnog povezivanja Balkana i Evropske unije.

 Glavni izvršni direktor Terne informisao je premijera da je podmorski kabl između Crne Gore i Italije, ukupne dužine 445 km, od čega 423 km čini podmorski dio, vrijedan 1,15 milijardi eura, te da je tokom dosadašnje operacije polaganja kabla već proizveo brojne pozitivne efekte u Crnoj Gori. „Ovaj projekat, najveći te vrste na Meditranu, već je ovdje pokrenuo lokalne biznise vrijedne više od 60 miliona eura“ – rekao je direktor Terne dodajući, da je na projektu u Crnoj Gori na različite načine zaposleno 120 ljudi.

 

Premijer Marković je informisao rukovodstvo Terne da je više država istočne i jugoistočne Evrope već sada izrazilo ozbiljna interesovanja za zaključivanje različitih aranžmana sa Crnom Gorom u cilju korišćenja kapaciteta podmorskog energetskog kabla, koji bi zvanično trebalo da bude pušten u rad na jesen.