Novosti

Crnogorski elektroprenosni sistem proslavio jubilej - deset godina od svog osnivanja
jul 08, 2019

Crnogorski elektroprenosni sistem proslavio jubilej - deset godina od svog osnivanja

 

Nacionalna kompanija Crnogorski elektroprenosni sistem CGES – AD proslavila je desetogodišnji jubilej, kojem su prisustvovale brojne zvanice, najviše iz svijeta stručne javnosti. Prisutnima, obratili su se: Nikola Vujović, državni sekretar u Ministartvu ekonomije, Vesna Bracanović, predsjednica Odbora direktora CGES-a, kao i Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore.

Gospodin Nikola Vujović, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, istakao je da je CGES za ovih deset godina napravio istorijski iskorak u smislu realizacije investicionih aktivnosti, te izazio zahvalnost strateškim partnerima CGES-a, menadžementu i zasposlenima ove kompanije. Takođe, naveo je da Vlada Crne Gore, kao i resorno ministarstvo vjeruju da će Crna Gora iskoristiti svoju prednost time što je postala energetsko čvorište u odnosu na države u regionu. 

Slika 1

Vesna Bracanović, predsjednica Odbora direktora CGES-a, navela je da je ova kompanija, od svojih počataka, pa do danas, obavljajući djelatnost od javnog interesa, uvijek imala isti cilj, a to je – pouzdan rad prenosnog sistema, kako bi se obezbijedilo stabilno napajanje električnom energijom svih crnogorskih gradova i građana. Bracanović je istakla da je investirano oko 155 miliona eura u razvoj prenosnog sistema, te da je time doprinijeto stvaranju preduslova za razvoj crnogorske privrede. Predsjednica Odbora direktora CGES-a navela je značaj strateškog partnerstva sa najvećim evropskim energetskim operatorom – italijanskom Ternom, te istakla da će CGES nastaviti sa investicionim aktivnostima i u budućnosti. Govoreći o tome što je odrađeno za proteklu deceniju, Bracanoviće je rekla da su puštene u rad nove, ali da su rekonstruisane i proširene postojeće trafostanice, od sjevera do juga Crne Gore, i to u: Mojkovcu, Andrijevici, Nikšiću, Podgorici, Virpazaru, Kotoru i Lastvi; na prenosni sistem su priključena dva nova proizvodna objekta ukupne instalisane snage 118 MW, što predstavlja dodatnih 14 odsto proizvodnih kapaciteta priključenih na prenosni sistem; pušten je u rad 400 kV interkonektor uzmeđu Crne Gore i Albanije, dok se do kraja godine očekuje puštanje u rad interkonektora sa Italijom; rađeno je na implementaciji SCADA sistema, koji obezbjeđuje bolji monitoring, kao i na optimizaciji postojećih kapaciteta. Govoreći o budućim planovima, te investicionim aktivnostima, predsjednica Odbora direktora CGES-a, istakla je da će, za narednih pet godina, kompanija CGES realizovati projekate u vrijednosti od 106,46 miliona eura, dok su tekuće investicije usmjerene na: izgradnju trafostanica Žabljak i Luštice, 110 kV dalekovoda „Lastva-Kotor“ i „Vilusi-Herceg Novi“, kao i rekonstrukciju postojećih 110 kV dalekovoda. Bracanović je navela da je CGES proteklih godina izgradio skoro 100 kilometara vodova svih naponskih nivoa, na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Slika 2

Izvršni direktor CGES-a Dragan Kujović, dodijelio je, povodom Dana Društva, zahvalnice najboljim zaposlenima za ovu godinu, iz svih sektora.

Slika 3

Predsjednica Odbora direktora Vesna Bracanović dodijelila je donaciju u iznosu od 35,000 eura Kliničkom centru Crne Gore. Donaciju je primio direktor Kliničkog centra, gospodin Jevto Eraković, koji jeistakao društveno odgovorno poslovanje CGES-a, kao i zahvalnost za donaciju, koja će znatno unaprijediti rad Kliničkog centra Crne Gore.

Slika 4 

 

Fotografije sa događaja možete pogledati OVDJE

Video materijal sa događaja možete pogledati OVDJE