Novosti

Učešće CGES-a na projektu Trinity
jan 29, 2020

Učešće CGES-a na projektu Trinity

 

           Projekat TRINITY („Povećanje regionalnih graničnih kapaciteta prenosnog sistema pomoću inteligentne tržišne tehnologije“), koji se realizuje pod pokroviteljstvom Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA) Evropske komisije, započet je u oktobru 2019. godine i trajaće sve do oktobra 2023. godine.

 

CGES je dio konzorcijuma koji sprovodi ovaj naučnoistraživački projekat zajedno sa krajnjim korisnicima (operateri prenosnog sistema, berze el.energije, regionalni koordinacioni centar, promoteri obnovljivih izvora električne energije), i sa naučnoistraživačkim institucijama iz EU i jugoistočne Evrope. 

            Projekat ima za cilj da olakša međusobno povezivanje tržišta električne energije u regionu jugoistočne Evrope (JIE), kao i povezivanje sa Multi-regionalnim spojenim tržištem (MRC). Ovaj projekat će razviti skup rješenja za poboljšanje saradnje i koordinacije između operatora prenosnih sistema jugoistočne Evrope, kako bi se tržišta električne energije u regionu integrisala, istovremeno promovišući veće učešće i ulazak na tržište obnovljivih izvora.