Novosti

SIGURNIJE I POUZDANIJE SNABDIJEVANJE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM ZA VIŠE OD 25 HILJADA POTROŠAČA
mar 05, 2020

SIGURNIJE I POUZDANIJE SNABDIJEVANJE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM ZA VIŠE OD 25 HILJADA POTROŠAČA

 Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), započeo je radove na postavljanju visokonaponskog podzemnog kabla koji će povezati trafostanice „Podgorica 1“ u Zagoriču  i „Podgorica 4“ u Tološima , čime će se stvoriti  uslovi za još pouzdanije i sigurnije napajanje električnom energijom dijela grada preko Morače, uključujući i djelove u kojima se očekuje  realizacija  brojnih infrastrukturnih projekata.

 Investicija je vrijedna dva miliona i 350 hiljada eura, a radovi će trajati tri mjeseca.

 „Izgradnja ovog 110 kilovoltnog voda u prenosnoj mreži Crne Gore,  imaće mnogo veći značaj od uobičajenog visokonaponskog voda koji povezuje dvije trafostanice i to u smislu obezbjeđenja dvostranog napajanja trafostanice „Podgorica 4“, sa koje se napaja veliki dio konzuma Glavnog grada“, izjavio je Mijat Mirković, direktor Sektora za razvoj i investicije,na gradilištu u Vranićima, odakle su i počeli radovi.

 Treba napomenuti, rekao je Mirković, da je vod 110 kV naponskog nivoa, koji će povezati pomenute trafostanice,  mješovitog tipa, tj. od TS „Podgorica 1“ do Vranića će biti nadzemni, a od Vranića do TS „Podgorica 4“ podzemni.

 On je dodao da će realizacijom ovog projekta, sigurnost i pouzdanost napajanja  preko 25 hiljada potrošača električne energije, biti na veoma visokom nivou.

 „Pored direktne investicije, koja  iznosi dva miliona i 350 hiljada eura, CGES tokom naredna tri mjeseca očekuju intenzivni radovi na ovom projektu, od kojih bih izdvojio rekonstrukciju  nadzemnog dijela voda od TS „Podgorica1“ do mjesta Vranići, izgradnju polja 110kV u TS „Podgorica 1“ i „Podgorica 4“, kao i postavljanje110 kablovskog  voda  od lokacije na kojoj se trenutno nalazimo  u naselju  Vranići do  TS „Podgorica 4“. Početna tačka kablovskog voda, ukupne dužine  2,5 kilometra, je stub 12,  od kojeg vod ide slobodnom površinom i izlazi na ulicu Đura Čagorovića, nastavlja ulicom Boška Buhe, izlazeći  na put prema Marezi i dalje do objekta TS „Podgorica 4“, naveo je Mirković.

 Ističe da se polaganje 110 kV podzemnog kabla izvodi drugi  put u Podgorici, i da se ovakvim investicijama modernizuje prenosna mreža, a sve u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg napajanja djelova Glavnog grada, koji se ubrzano šire.

 „CGES, primjenjujući ovakva tehničko-tehnološka rješenja, pozitivno utiče na kvalitet života građana Podgorice, vodi računa o zaštiti životne sredine, izbjegava vizuelni uticaj dalekovoda i ne zauzima prostor. Realizacija ovog projekta  je dokaz da CGES čini velike napore na unapređenju i razvoju svoje mreže. Završetkom investicije imaće koristi ne samo građani, već i potencijalni investitori“, naglasio je Mirković.

 S obzirom na činjenicu da će se  na ovom potezu saobraćaj odvijati otežano u naredna tri mjeseca, koliko će trajati radovi, zamolio bih  građane, odnosno mještane ovih naselja da pokažu strpljenje, a sve u cilju konačne realizacije ovog veoma značajnog projekta za sve nas, zaključio je Mijat Mirković.

Video materijal sa događaja možete pogledati OVDJE