Novosti

INŽENJERI CGES-a DALI SVOJ PUNI DOPRINOS VII SAVJETOVANJU CG KO CIGRE
okt 04, 2021

INŽENJERI CGES-a DALI SVOJ PUNI DOPRINOS VII SAVJETOVANJU CG KO CIGRE

Na VII Savjetovanju CG KO CIGRE, na kojem je prisustvovalo 250 eminentnih stručnjaka, prihvaćeno je 48 naučnih radova iz Crne Gore i regiona koji su predstavljeni u okviru 14 studijskih komiteta. Inženjeri Crnogorskog elektroprenosnog sistema dali su svoj puni doprinos 7. Savjetovanju Crnogorskog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne mreže kroz prezentacije radova, zapaženo učće na okruglim stolovima i vođenje naučne i stručne rasprave.

Ovim putem predstavićemo vam rad pod nazivom:” REGULACIJA BRZINE MOTORA JEDNOSMJERNE STRUJE PRIMJENOM PID REGULATORA”, čiji su autori Ksenija Brakočević, inženjer za mrežne aplikacije  i doc.dr Martin Ćalasan.

“Široka primjena mašina jednosmjerne struje opravdava potrebu za istraživanjem metoda za poboljšanje njihove regulacije. Iako je teorijski nemoguće postići idealan odziv postignuti rezultati ipak pokazuju velika dostignuća u pogledu poboljšanja odziva, ali i mogućnosti za daljim poboljšanjima. Razvoj novih optimizacionih algoritama će omogućiti brže i pouzdanije nalaženje najboljih mogućih parametara regulatora čime se garantuje poboljšanje odziva. Neophodno je istražiti mogućnosti primjene i drugih tipova regulatora za rešavanje ovog problema. Dosadašnja dostignuća primjenjivanjem optimizacionih algoritama na PID regulatore ne daju definitivnu i ubjedljivu prednost isključivo jednom algoritmu što ostavlja veliki prostor za dalja poboljšanja”, zaključak je autora ovog rada.

Više detalja o ovom radu možete vidjeti OVDJE.

 

 

 

 

CGES - Animacija

YouTube thumbnail