Novosti

400 kV DALEKOVOD LASTVA-PODGORICA U POGONU
jul 05, 2022

400 kV DALEKOVOD LASTVA-PODGORICA U POGONU

 

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), nastavlja intenzivne aktivnosti na izgradnji prenosne mreže, odnosno radove na projektu povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije, kao dio šireg projekta Trans – Balkanske interkonekcije koja se proteže od Rumunije do Italije.

S tim u vezi, obavještavamo javnost da su  završeni radovi na 35 kilometara dugoj dionici jednosistemskog dalekovoda, čime je kompletiran dalekovod 1x400 kV “Lastva – Podgorica 2”, koji će od danas biti u pogonu. Ovim je zaokruženo tehničko rješenje na dionici od Lastve do Čeva, shodno Ugovoru o koordinaciji projekta između države Crne Gore, CGES-a i Terne, operatora prenosne mreže u Italiji, a što kao posledicu ima značajno pouzdaniji rad podmorske interkonekcije i ukupnog prenosnog sistema, jer će u pogonu biti dva potpuno nezavisna 400 kV dalekovoda “Lastva – Trebinje” i “Lastva-Podgorica”.

CGES je nastavio gradnju dalekovoda i prema Pljevljima, tako da je  završen i 400 kV dalekovod od Lastve do Bukovice (opština Šavnik), u dužini od oko 104 kilometra, čime se stiču uslovi da se energetski povežu trafostanice Lastva i Brezna, a što će značajno umanjiti gubitke električne energije u prenosnom sistemu.

U cilju završetka projekta do Pljevalja, neophodna je podrška svih nadležnih institucija kako bi se riješili preostali problemi koji su uglavnom imovinsko-pravne prirode.

 

 

CGES - Animacija

YouTube thumbnail