Novosti

110 godina razvoja elektroenergetike obilježeno u TS „Lastva“
avg 13, 2020

110 godina razvoja elektroenergetike obilježeno u TS „Lastva“

 

Povodom obilježavanja 110 godina razvoja elektroenergetike u Crnoj Gori, Crnogorski elektroprenosni sistem organizovao je simboličnu svečanost u trafostanici „Lastva“. Svečanosti su prisustvovali premijer Crne Gore Duško Marković, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, kao i predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Premijer je ovom prilikom našu trafostanicu „Lastva“ nazvao srcem crnogorske energetike, ocjeniviši da je Crna Gora postala energetsko čvorište jugoistočne Evrope, spona Balkanskog i Apeninskog poluostrva i regionalni lider u integraciji obnovljivih izvora energije.

„Crna Gora je među prvima u Evropi uhvatila korak sa novim trendovima u energetici, te je zahvaljujući tome crnogorska energetika spremna da preuzme ulogu jednog od najsnažnijih nosilaca ekonomskog oporavka od posljedica pandemije novog korona virusa“, istakao je Marković.

Govoreći o trafostanici „Lastva“, premijer je strateško partnerstvo sa jednom od najvećih energetskih kompanija u Evropi, italijanskom Ternom, ocjenio kao veoma uspješno i značajno.

„Kada je cilj jasan, a dobrobit obostrana, prisustvo stranog investitora je itekako poželjan činilac modernizacije i razvoja. Zato danas u objektu građenom najboljim raspoloživim tehnikama, vrijednom 35 miliona eura, svjedočimo i da su naši ljudi sposobni da se uhvate u koštac sa rokovima, da su kompromisi sa vrijednim i ograničenim prostorom našeg primorja mogući, da su izazovi teškog terena rješivi, i da se ciljevi moraju postavljati ambiciozno“, rekao je Marković.

Predsjednica Odbora direktora CGES-a, Vesna Bracanović, istakla je da je projekat Podmorski kabal, trafostanica „ Lastva“ i dalekovodi Lastva-Čevo i Čevo-Pljevlja jedan od najvećih projekata u prenosnoj mreži u Evropi, proglašen za projekat od značaja za Evropsku uniju i energetsku zajednicu.

Prema njenim riječima, pozitivni efekti izgradnje trafostanice „Lastva“ naročito su se osjetili tokom prethodne ljetnje  turističke sezone.

„Crnogorsko primorje je primarno napajano iz trafostanice „Lastva“, dok je elektroenergetski sistem izgradnjom ovog objekta i DV Lastva Čevo postigao veći nivo stabilnosti i pouzdanosti rada sistema, čime dajemo značajan doprinos u stvaranju uslova za obavljanje i unaprjeđenje  biznisa u Crnoj Gori, ali i za nastavak izgradnje velikih turističkih kapaciteta“, kazala je Bracanović.

Trafostanica „Lastva” izgrađena je po najvišim tehničko-tehnološkim i ekološkim standardima, a planiranom sadnjom oko 2.000 maslina na zemljištu oko trafostanice CGES će nastaviti brigu o životnoj sredini i dodatno oplemeniti prostor.

„CGES će i u narednom periodu nastaviti sa značajnim investicionim aktivnostima, sa ciljem da građani Crne Gore i cjelokupna privreda i ubuduće imaju sigurno i kvalitetno napajanje električnom energijom“, poručila je Bracanović.

Video materijal sa događaja možete pogledati OVDJE

Izvor fotografija: PR centar