EIC / REGISTRACIJA UČESNIKA

EIC kodovi

Energy Identification Code (EIC) predstavlja jedinstveni kod koji se dodjeljuje svim učesnicima na domaćem i evropskom tržištu električne energije, kao i svim objektima koji čine dio elektroenergetskog sistema (dalekovodi, proizvodne jedinice, trafostanice, brojila). EIC kodovi dodjeljuju se u cilju nedvosmislene identifikacije registrovanih učesnika ili objekta i mora biti jedinstven na evropskom tržištu električne energije. 

Lokalna kancelarija za izdavanje EIC kodova (LIO) na teritoriji Crne Gore je CGES. Za dodjelu EIC koda neophodno je popuniti  zahtjev za izdavanje EIC koda i popunjen zahtjev poslati elektronski na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Nakon uredno popunjenog zahtjeva, LIO CGES će kreirati kod, provjeriti validnost, prijaviti ga CIO pri čemu će postati i javno dostupan na internet stranici ENTSO-e: 

https://www.entsoe.eu/fileadmin/user_upload/edi/library/eic/cds/area.htm 

Opširnije informacije o EIC kodovima možete dobiti na internet adresi: 

https://www.entsoe.eu/data/energy-identification-codes-eic/ 

Postupak učlanjenja na tržište električne energije u Crnoj Gori možete naći na: https://www.cotee.me/index.php/desavanja/42-postupak-uclanjenja-na-trziste-el-energije

 

Registracija učesnika za alokaciju prekograničnih kapaciteta

Alokacija godišnjih, mjesečnih i dnevnih kapaciteta obavlja se na granicama sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Kosovom i Italijom. Za alokaciju prekograničnih kapaciteta na granicama sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Italijom odgovorna je Aukcijska kuća SEE CAO, dok se za prekogranične kapacitete na granici sa Srbijom sprovode zajedničke aukcije, pri čemu je za alokaciju godišnjih i mjesečnih kapaciteta odgovoran EMS, a dnevne i unutardnevne alokacije sprovodi CGES.

Za registraciju u alokacionoj proceduri za unutardnevne i dan unaprijed aukcije neophodno je uredno popuniti sve obrasce koji su sastavni dio pravila za alokaciju kapaciteta i mogu se pronaći na sljedećim linkovima:


Prijave za registraciju slati poštom na adresu:

CGES-Nacionalni dispečerski centar, 

Odjeljenje za kratkoročno planiranje i nabavku električne energije za pokrivanje gubitaka 

Moskovska 39, 81 000 Podgorica 

Crna Gora

 

Za dodatne informacije možete kontaktirati putem telefona: 

 

Tel: 00 382 20 414 762 

Tel: 00 382 20 407 622 

Tel: 00 382 20 414 709 

Fax: 00 382 20 225 962 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cges/public_html/templates/alcatron/html/com_phocadownload/category/default.php on line 97
 
 
Powered by Phoca Download