EIC / REGISTRACIJA UČESNIKA

EIC kodovi

Energy Identification Code (EIC) predstavlja jedinstveni kod koji se dodjeljuje svim učesnicima na domaćem i evropskom tržištu električne energije, kao i svim objektima koji predstavljaju dio elektroenergetskog sistema (proizvodne jedinice, dalekovodi, trafostanice, potrošačke jedinice, brojila, lokacije IT sistema, itd.). EIC kod se dodjeljuje u cilju nedvosmislene identifikacije registrovanog učesnika ili objekta i on mora biti jedinstven na evropskom tržištu električne energije. 

Lokalna kancelarija za izdavanje i ažuriranje EIC kodova (LIO) na teritoriji Crne Gore je CGES. Pod ažuriranjem se podrazumijeva izmjena/ukidanje postojećeg EIC koda. Za dodjelu/ažuriranje EIC koda neophodno je popuniti  Zahtjev za izdavanje/ažuriranje EIC koda, Popunjeni zahtjev zajedno sa primjerkom izvoda iz CRPS treba poslati elektronski na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. LIO CGES provjerava da li je zahtjev uredno popunjen, zatim kreira/ažurira kod, provjerava njegovu validnost i prijavljuje ga Glavnoj kancelariji za izdavanje EIC kodova (CIO). Nakon njihove verifikacije, kod će biti javno dostupan na internet stranici ENTSO-e: 

https://www.entsoe.eu/data/energy-identification-codes-eic/eic-approved-codes/ 

LIO CGES nakon toga šalje Potvrdu o izdavanju EIC koda učesniku na tržištu električne enrgije, kao i Operatoru tržišta električne energije u Crnoj Gori (COTEE).

Opširnije informacije o EIC kodovima možete dobiti na sledećim adresama: 

https://www.entsoe.eu/data/energy-identification-codes-eic/

EIC dokumenta

Lista lokalnih kancelarija za dodjelu EIC kodova

Lista dodijeljenih EIC kodova

Mapa Y kodova

Odricanje od odgovornosti

Važećim se smatraju samo EIC kodovi objavljeni na veb stranicama centralne ili lokalne kancelarije za izdavanje kodova. Lokalna kancelarija za izdavanje EIC kodova ne preuzima nikakvu odgovornost za tačnost i potpunost podataka koje je subjekt dostavio u zahtjevu za dobijanje EIC koda. Lokalna kancelarija za izdavanje kodova nije odgovorna za bilo kakvu štetu, uključujući, ali ne ograničavajući se na direktnu, indirektnu, opštu, posebnu, slučajnu ili posledičnu štetu koja je rezultat bilo kakve netačnosti ili nepotpunosti informacija koje je subjekt podnio u prijavi za dobijanje EIC koda.

 

Registracija učesnika za alokaciju prekograničnih kapaciteta

Alokacija godišnjih, mjesečnih i dnevnih kapaciteta obavlja se na granicama sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Kosovom i Italijom. Za alokaciju prekograničnih kapaciteta na granicama sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Italijom odgovorna je Aukcijska kuća SEE CAO, dok se za prekogranične kapacitete na granici sa Srbijom sprovode zajedničke aukcije, pri čemu je za alokaciju godišnjih i mjesečnih kapaciteta odgovoran EMS, a dnevne i unutardnevne alokacije sprovodi CGES.

Za registraciju u alokacionoj proceduri za unutardnevne i dan unaprijed aukcije neophodno je uredno popuniti sve obrasce koji su sastavni dio pravila za alokaciju kapaciteta i mogu se pronaći na sljedećim linkovima:


Prijave za registraciju slati poštom na adresu:

CGES-Nacionalni dispečerski centar, 

Odjeljenje za kratkoročno planiranje i nabavku električne energije za pokrivanje gubitaka 

Moskovska 39, 81 000 Podgorica 

Crna Gora

 

Za dodatne informacije možete kontaktirati putem telefona: 

 

Tel: 00 382 20 414 762 

Tel: 00 382 20 407 622 

Tel: 00 382 20 414 709 

Fax: 00 382 20 225 962 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/cges/public_html/templates/alcatron/html/com_phocadownload/category/default.php on line 97
 
 
Powered by Phoca Download